torsdag den 22. oktober 2015

Roller

For roller gælder det ofte, at de er komplementære. Når der er en bestemt rolle til stede, er den ofte blevet dannet gennem sammenspil med en modsvarende social rolle. Det som er rettigheder for en person er pligter for den anden.
En rolle er som ordet siger en rolle, og denne er skiftende fra forskellige situationer. For det meste går man ikke en dag uden at have skiftet i sine roller. Man kan sige hver rolle har sin egen identitet.
Identitet er dels historien om en person, den er nemlig præget af de valg som bliver taget, og de konsekvenser, der foreligger af disse valg.
I forhold til patienter med hjertesvigt kan de opleve at få en ny rolle. Hjertesvigt er en sygdom for livet, og derfor må man tilpasse sine roller hertil. Der følger nye ansvar med hjertesvigt, man skal passe på sin kost, væske, træning osv.
Man ændrer sig både fysisk og psykisk når man får en diagnose som hjertesvigt, da mortaliteten er høj vil man forståeligt nok få en masse tanker om dette. Patienter reagerer forskelligt på situationer som disse. Eksempler på reaktioner kan være, at man bliver indelukket, benægtelse, depression og mange flere.
Denne udvikling af roller hos patienten har også en indvirkning på de pårørende. Hos patienter med hjertesvigt er det en god ide at have de pårørende med ind over hele forløbet, da de efter udskrivelsen ofte kan opleve at stå alene med en masse informationer, tanker og spørgsmål derhjemme uden nogen at støtte sig til.  Dette er én problematik vi bl.a. er kommet frem til efter vores interview på sygehuset.  Det er derfor vigtigt at få de pårørende til at være med gennem forløbet, så de får en forståelse af patienterne og således får mulighed for at se, hvorfor de lige pludselig ændrer rolle. Ligeledes kan det give dem et svar på, hvorfor de ikke føler, det er den samme person mere. De pårørende kan selv opleve en ændring af deres rolle. Eksempelvis kan den pårørende blive mere ansvarsbevidst fordi han/hun har indset, at vedkommendes berørte familiemedlem ikke længere kan alt selv.
(26, p. 35-38)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar