tirsdag den 20. oktober 2015

Empowerment

Empowerment er et begreb der er afledt af verbet ”empower”, som betyder ”at give magt til, sætte i stand til”. (24)
Formålet med empowerment er at støtte patienten til at kunne handle selv. Empowerment tager udgangspunkt i den salutogenetiske tankegang. Dette vil sige at der bliver lagt stort fokus på hvad det er, der skaber sundhed hos patienten, og hvilke ressourcer og muligheder patienten har.
Ud fra det salutogenetiske synspunkt er det vigtigt at styrke patientens oplevelse af sammenhæng (OAS) af situationen, og dette gøres blandt andet ved at ”empower” patienten.
Ved empowerment indgår sygeplejersken i et partnerskab med patienten, og der opstår en lige magtfordeling mellem de to parter. Begrebet empowerment rummer også aspektet i, at sygeplejersken til enhver tid skal forsøge at fremme patientens egenomsorg og selvstændighed, således at patienten – i så høj grad som muligt – løsrives fra professionel støtte og hjælp. Empowerment er derfor særlig vigtigt under den sundhedsfremmende del af sygeplejerskens virksomhedsområde.(25)


Hjertepatienter bliver ofte genindlagt (se statistik), hvilket ofte er et resultat af at patienterne ikke reagerer eller kender de symptomer der er på forværring af deres tilstand. For at undgå dette problem er det specielt vigtigt, at "empower" både patienten og dennes pårørende. Ved empowerment vil patienten og de pårørende få større viden om et liv med hjertesvigt og patientens egenomsorg vil forøges betragteligt, således at begge parter bliver bedre i stand til at kapere og håndtere et liv med hjertesvigt.

  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar