mandag den 19. oktober 2015

Rehabilitering

Rehabilitering til patienter med hjertesvigt har en stor effekt i forhold til reduktion af sygelighed og dødelighed. Rehabilitering af patienter med hjertesvigt kræver et godt tværfagligt samarbejde. Kommunerne har siden 2007 haft ansvaret for denne rehabilitering, men patientens møde med sygehuset er afgørende for, hvordan den videre rehabilitering forløber.
I rehabilitering er det sygeplejerskens opgave, at undervise både familie og patienten. Sygeplejersken skal således via viden hjælpe patienten til at implementere adfærds- og livstilsforandringer. Det er sygeplejerskens opgave at henvise til psykologer, psykiatere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, mm. hvis dette er nødvendigt.
Rehabiliteringen starter allerede ved indlæggelse på sygehuset. Patientens oplevelse og forståelse af situationen er i fokus, og ud fra dette skal både pårørende og patient vejledes i forskellige mestringsstrategier. Efter udskrivelsen er det stadig sygeplejerskens opgave at vejlede i håndtering af sygdommen; herunder kost, rygning, fysisk aktivitet, træning, vægtkontrol mm. For at opnå bedst mulig rehabilitering er det essentielle at se mennesket bag sygdommen. Derudover efterspørger patienter med hjertesvig langvarig opfølgning, da pludselige forværringer er stærkt forbundet med angst. Målet med rehabiliteringen er at forbedre patientens prognose og støtte den daglige håndtering af livet med hjertesvigt, for derved at få bedre livskvalitet. Dette sker gennem vejledning, dialog og undervisning.
I forhold til patienter med hjertesvigt er det derfor vigtigt, at inddrage patienten i rehabiliteringen og bruge de ressourcer som patienten har. Ligeledes er det vigtig at undervise og informere de pårørende, således de kan støtte patienten i rehabiliteringen.


(18, p. 211-219)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar