mandag den 19. oktober 2015

Oplevelse af sammenhæng

Aaron Antonovsky er en amerikansk-israelsk sociolog som bl.a. har beskæftiget sig meget med begrebet "salutogenese".
Salutogenese betyder ”hvad skaber sundhed”. I forhold til sundhed sætter Aaron Antonovsky fokus på menneskets livshistorie, med alt hvad det indebærer. Han opstiller begrebet ”oplevelse af sammenhæng” (OAS), som er afhængig af 3 ting: begribelighed, håndterbarhed og meningsfuldhed. Antonovsky siger ”at blive stillet over for en stressfaktor fører til en spændingstilstand, man bliver nødt til at håndtere på en eller anden måde”. Dermed sagt er det håndteringen af stressfaktorer der bestemmer udfaldet – om man oplever sammenhæng eller ej. Til at skabe OAS har man gennerelle modstandsressourcer (GMR), som gør det muligt at sætte flere stressorer i meningsfuld sammenhæng.

GMR
Fysiologisk/biokemisk (gener og fysik).
Kognitivt (erfaring og tankegang).
Interpersonel (relationer, forældre, børn, venner, familie).
Værdier og holdninger.
Materiel (hvad har vi? – hus, bolig, bil).
Makrokulturelt (samfundsmæssigt, kulturelt og politisk).

OAS
Begribelighed er om man har kognitiv forståelse og om det virker sammenhængende.
Håndterbarhed er hvilke ressourcer der er til rådighed for at gøre situationen håndterbar – det kan være ægtefæller, de nærmeste, sundhedspersonale.
Meningsfuldhed er at man føler sig engageret i noget/nogen og om det giver mening for en.



Oplevelse af sammenhæng ved patient med hjertesvigt
I forhold til patienter med hjertesvigt er det vigtigt at forstå, at deres generelle modstandsressourcer er ændret. De er fysisk – og psykisk – ikke i stand til de samme ting, som de tidligere har været. Derudover har deres relation til pårørende og sundhedsvæsenet ændret sig, da de pårørende bekymrer sig mere om dem, og sundhedspersonalet har en stor betydning for patientens behandling og forløb. For at opleve sammenhæng skal sundhedspersonalet såvel som nærmeste pårørende støtte op om patienten.
Håndterbarheden er her central i forhold til patienter med hjertesvigt, da relationen måske har ændret sig pga. sygdommen. De pårørende er en afgørende og betydningsfuld ressource, hvilket både professionelle og patient kan drage stor nytte af. Men hvis de pårørende ikke informeres tilstrækkeligt, kan disse så ikke også være en belastning for patienten? Dette vil vi se nærmere på.


(22, p. 11-12) (18, p. 246-247)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar