tirsdag den 6. oktober 2015

Hjertets opbygning og funktion

Hjertets opbygning
Hjertet, cor, er kroppens centrale kredsløbspumpe, som giver blodet tryk og fart til at komme rundt i kroppens blodkar og ud til kroppens mange celler.
Hjertet er et hult muskelorgan placeret i brystkassen, thorax, bag brystbenet, sternum. Det er opdelt i fire kamre - to i hver side som begge består af et forkammer, atrium, hvor blodet løber ind i hjertet, og et hjertekammer, ventriculus, hvorfra blodet løber ud af hjertet. Kamrene fyldes med blod når hjertemuskulaturen i væggen omkring kamrene dilaterer/er afslappet og "tømmes" når hjertemuskulaturen kontraherer og dermed presser blodet ud.

I begge hjertehalvdele adskilles atriet og ventriklen af hjerteklapper, der sikrer, at blodet kun strømmer fra atrium til ventrikel og ikke den modsatte vej.


Højre hjertehalvdel modtager blod fra det store kredsløb, legemskredsløbet, som er O2-fattigt, men CO2-rigt efter at have givet ilt og næring til kroppens mange celler. Herfra pumpes blodet videre til det lille kredsløb, lungekredsløbet, hvor det iltes og CO2 afgives. Venstre hjertehalvdel modtager således til iltede blod fra det lille kredsløb og sender det ud i det store kredsløb igen.



Hjertets funktion
Hjertets funktion er, at pumpe blod ud i de store arterier med så stor kraft, at blodet kan nå ud til de blodkar der er længst væk, eksempelvis blodkarrene i tæerne.
Hjertet arbejder rytmisk i form af hjerteslag og for hvert hjerteslag pumpes der iltet blod ud i det store kredsløb og afiltet blod ud i det lille kredsløb. Efter hvert hjerteslag slapper hjertet af (diastole) og fyldes med blod, som skal pumpes ud ved næste sammentrækning (systole).

(6, p. 51-56)




Ingen kommentarer:

Send en kommentar