mandag den 19. oktober 2015

Etik

Etik er et begreb som kommer til udtryk på mange forskellige måder. Inden for sundhedsvæsenet er etiske retningslinjer vigtige, da disse afgrænser fagidentiteten og skaber en rød tråd for hver profession. De sværeste etiske dilemmaer optræder i mødet med patienten, fordi vi her skal balancere mellem hvad vi kan, skal og bør gøre. Her kommer begreberne autonomi og paternalisme ind i billedet.
Autonomi betyder selvstyre/selvbestemmelse. Paternalisme er det modsatte – altså at andre bestemmer over en. Umiddelbart ville det synes forkert at handle uden om patientens vilje, altså paternalistisk. Trods dette kan det i nogle tilfælde være det mest korrekte. Der er forskellige typer af paternalisme. 1) Den rene paternalisme, hvor den sundhedsprofessionelle handler for en patient der ikke er i stand til at handle eller træffe beslutninger selv. 2) Ønsket paternalisme, hvor patienten ønsker at den sundhedsprofessionelle handler og træffer beslutninger. 3) Uønsket paternalisme, hvor den sundhedsprofessionelle handler uden patientens accept eller i modstrid med patientens autonomi. Det er især på baggrund af paternalistisk opførsel at der kan opstå etiske dilemmaer.
I dag er patientens autonomi i fokus, og på grund af dette bør patienten altid inddrages i behandling og beslutninger om behandling, hvis denne er i stand til det. I forhold til patienter med hjertesvigt er det samme selvfølgelig gældende.

(20, p. 9, 31-38)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar