tirsdag den 29. september 2015

Hvad er hjertesvigt?

Definitionen på hjertesvigt, hjerteinsufficiens, er, at det er en tilstand, hvor hjertemusklen ikke kan pumpe tilstrækkeligt blod ud til kroppens væv. Det vil sige, at den mængde blod hjertet pumper ud i minuttet, minutvolumen, ikke er tilstrækkelig høj i forhold til kroppens behov. Konsekvensen af den utilstrækkelige blodcirkulation bliver, at kroppen ikke får nok ilt.

Hjertesvigt er en tilstand som kan forekomme akut eller kronisk. Den kroniske tilstand er en sygdom som vil forværres med tiden - dog vil hurtig diagnosticering og behandling kunne udsætte forværringen af symptomerne. Den hyppigste årsag til hjertesvigt er akut myokardieinfarkt, også kaldet AMI, hvor hjertets muskelceller dør, som konsekvens af at hjertets egne blodforsynende arterier, arteriae coronariae, er lukket til af fx en blodprop.

Akut hjertesvigt kan opstå, hvis der sker en forværring af kronisk hjertesvigt, men akut hjertesvigt kan også forekomme pga. en nyopstået tilstand, som fx en forsnævring i et af hjertets blodkar.
Der kan også være andre årsager til hjertesvigt som fx forhøjet blodtryk, hypertension, utætte hjerteklapper, atrieflagren, og –flimren, forsnævring af hjertets kranspulsårer, arteriae coronariae, hjerterytmeforstyrrelser, sygdom i hjertemusklen, cardiomyopati, medfødt hjertesygdom, blodprop osv.

Symptomer:
Ved insufficiens i hjertets venstre side vil blodet stase op i lungevenerne, vv. pulmones, da hjertet ikke formår, at tømme sig tilstrækkeligt ved sammentrækning, systole. Når blodet staser op i lungekarrene kan konsekvensen blive, at det hydrostatiske tryk i lungekapillærerne stiger, som vil medføre at der forekommer lungeødem. Et par eksempler på symptomerne, som opstår som følge af lungeødem, er åndenød, dyspnø, vejrtrækningsproblemer og hoste. 

Ved insufficiens i hjertets højre side vil blodet stase sig op i nedre- og øvre hulvene, v. cava inferior og v. cava superior. Dette skyldes, at hjertet ikke formår at tømme højre side af hjertet tilstrækkeligt ved systole. Ved akut hjertesvigt medfører stasen – som forplanter sig bagud – at der opstår halsvenestase. Ved kronisk hjertesvigt kan konsekvensen blive, at der kan forekommer ødemer i fødder, ben og/eller ankler. Ødemerne forekommer, da venestasen medfører, at der bliver et forhøjet hydrostatisk tryk i kapillærerne, således at den væske der kommer ud i vævet, ikke kommer tilstrækkeligt tilbage til blodbanen.  

Andre symptomer på hjertesvigt kan være: åndenød, cyanose, træthed, forhøjet puls tachycardia, hjertebanken osv. Det er vigtigt at slå fast, at der findes mange symptomer på hjertesvigt og disse afhænger af sygdommens sværhedsgrad, årsagen til det opstået hjertesvigt og hvilken del af hjertet der er ramt.

(3) (4, p. 185-186) (5)



Ingen kommentarer:

Send en kommentar